Kazakistan Vize İşlemleri

Türkî Cumhuriyetler, Almanya ve Rusya başta olmak üzere turistik seyahat amaçlı gezilerin yapıldığı Kazakistan, pek çok ülkeye uyguladığı vize serbestisi ile oldukça dikkat çekmektedir. Öncellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının düzenlenen süreler içerisinde vizeden muaf olması kişilerin Kazakistan’a seyahat etmesini daha kolay hale getirmektedir. Bununla beraber uzun süreli geziler ve ticari faaliyetler olması durumunda vize başvurusu yapmak gerekmektedir. Kazakistan'a gitmek isteyenler için vize süreci hakkında yardımcı olması amacıyla hazırladığımız bu yazıyı inceleyerek vize sürecinde neler yapmanız gerektiğiyle ilgili bilgi edinebilirsiniz. Kazakistan vize başvuru şartları nelerdir, Kazakistan vize başvurusu için gerekli belgeler, nasıl başvuru yapılır gibi merak ettiğiniz bütün ayrıntıları Kazakistan vize rehberi yazımızda bir araya getirdik.

Kazakistan Uçak Bileti Fiyatları

Ülkede otuz günden daha fazla kalmak isteyen ve Kazakistan vize başvurusu yapan kişilerden ulaşım bilgilerinin dökümü istenmektedir. Kazakistan'da kalınacak tarihin de gösterildiği gidiş ve dönüş uçak bileti bilgilerinin onaylanmış olması önemlidir. Önceden satın alacağınız Kazakistan uçak bileti fiyatları açısından bir yandan başvurunuza fayda sağlarken diğer yandan bütçenize uygun fiyatlarla seyahat edebilmek için uçuş bilgilerini inceleyebilir erken rezervasyon fırsatlarını da kaçırmamış olursunuz.

NOT: Covid-19 nedeniyle uçuşlarda uygulanan kısıtlamalar ve diğer seyahat kısıtlamaları ile ilgili bilgi almak için lütfen sayfamızı ziyaret ediniz.

Kazakistan’ın Vize İstemediği Ülkeler

Kazakistan vize konusunda pek çok ülkeye avantaj sağlamaktadır. Kazakistan, seyahatlerin daha kolay olması ve ticari ilişkilerin ilerlemesi için çok sayıda ülke vatandaşını vizeden muaf tutmaktadır. Türkiye de vizeden muaf olan ülkelerden biridir. Diplomatik (siyah ve kırmızı) pasaport, umuma mahsus (bordo) pasaport, hususi (yeşil) pasaport ve hizmet (gri) pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları otuz güne dek gerçekleşecek olan turistik gezilerinde vizeden muaf olmaktadır. Otuz günden daha fazla kalacak kişilerin veya ticari etkinliklerde bulunacak bireylerin vize başvurusu yapması gerekir. Kazakistan'a vizesiz seyahatlerde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının göz önünde bulundurması gereken bazı önemli noktalar vardır. İlk olarak havalimanında Kazakistan'a giriş yapıldığına dair formun eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Ayrıca kişilerin maksimum on senelik ve iki boş sayfası olan pasaportlara sahip olması gerekir. Daha önceden pasaport işlemleri için Kazakistan'a varıştan sonra beş gün içerisinde emniyet müdürlüğüne gidilmesi gerekirken 1 Ocak 2017 tarihinden sonra bu işlem havalimanında yapılmaya devam etmiştir. Ülkeye çeşitli bölgelerden de vizesiz giriş yapılabilmektedir. Kazakistan’ın vize istemediği ülkeler; Gürcistan, Moğolistan, Kırgızistan, Ermenistan, Rusya, Moldova ve Ukrayna vatandaşları doksan güne dek; Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan, Sırbistan, Tacikistan ve Arjantin vatandaşları otuz güne dek; Hong Kong vatandaşları ise on dört güne kadar Kazakistan'a vize olmadan seyahat edebilir. Ayrıca bütün Avrupa Birliği üye ülkelerinde yaşayan kişiler ve on beş ülkenin vatandaşı da düzenlenen zamanlar içinde vizeden muaf tutulmaktadır.

Kazakistan Vize Başvuru Şartları 

Kazakistan vize başvuru şartları aşağıdaki gibidir;

  • Kazakça ve İngilizce dil seçenekleri ile verilen Kazakistan vize başvuru formu doldurulurken İngilizce veya Türkçe dilleri kullanılabilir. Büyük harfle ve tükenmez kalem ile doldurulması gereken formda ayrıca ıslak imza olması gerekir.
  • Vize türü fark etmeden bütün vizeler Kazakistan'da doksan güne dek kalmanızı sağlar. Daha fazla kalmak için yeniden konsolosluklara vize başvurusu yapmanız gerekir.
  • Konsolosluğa ilan edilen evraklardaki bütün bilgilerin birbiri ile uyumlu olması gerekir.
  • Yıpranmış ve eski pasaportların bazı durumlarda kabulü söz konusu değildir. Bu yüzden yıpranmış pasaportların vize başvurusu yapılmadan önce yenilenmesi daha iyi olacaktır.

Kazakistan Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Kazakistan vize başvurusu için gerekli belgeler oldukça dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Gereken evrakları bir araya getirirken herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına belgeler kontrol edilmelidir.  Bu belgeler aşağıdaki gibidir;

  • Pasaport (on seneden eski olmayan pasaportların planlanan gezi dönüş tarihinden sonra minimum altı ay geçerliliğinin olması, mühür basılacak minimum iki sayfasının boş olması gerekmektedir.)
  • İki adet biyometrik fotoğraf (beyaz arka fonda çekilecek fotoğrafların 3,5X4,5 cm boyutlarında olmalıdır.)
  • Kazakistan vize başvuru formu.
  • Kimlik fotokopisi.
  • Ticari seyahatlerde Kazakistan’daki firma tarafından düzenlenmiş resmi davet mektubu.
  • Ulaşım ve konaklama bilgilerinin dökümleri (Kazakistan'da kalınacak otel, gidiş ve dönüş uçak bileti bilgilerini içermesi gerekmektedir.)
  • Gezi amacını ve tarihini belirten dilekçe (antetli kağıda yazılmalıdır.)
  • Banka hesap dökümü (gezi masraflarını karşılayacağınız tutarın belirtildiği banka hesap dökümünün imzalı olması gerekir.)
  • SGK işe giriş belgesi (bu madde sadece sigortalı çalışanlar için gerekmektedir.)
  • Son üç aya daire maaş bordrosu (bu madde sadece sigortalı çalışanlar için gerekmektedir.)
  • Şirket faaliyet belgesi ve imza sirküleri (bu madde sadece işverenler için gerekmektedir.)
  • Varsa tapu ve kira kontratları ile araç ruhsatı ve kredi kartı bilgileri.

Kazakistan Vize Türleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 30 günü kadar ki  turistik ve ticari gezilerde vizeden muaf tutulsa da uzun süreli geziler için vize başvurusu yapmak gerekir. Kazakistan vize almadan önce hangi vize türüne ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz. Yapılacak olan gezinin amacına ve seyahat süresine göre bazı vize türleri vardır. Başvurular, vize türüne göre yapılır. Kazakistan vize türleri;

1) Kısa Süreli Vize

Ülkenin bütün vize türleri en çok doksan gün verilmektedir. Kısa süreli vize uzatılmak istenirse bu işlemler için tekrar konsolosluğa başvuruda bulunmanız gerekir.

2) Kazakistan Turistik Vizesi

Doksan güne dek turistik amaçlı seyahat için Kazakistan turistik vizesi başvurusu yapılması gerekir. Sahip olunan pasaporta fark etmeksizin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yine otuz güne dek olan turistik seyahatlerinde vizeden muaf tutulur.

3) Kazakistan Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri

İş görüşmeleri, müşteri ziyaretleri, fuar ve seminerlere katılım gibi çeşitli sebeplerle Kazakistan’a seyahat etmek isteyen kişiler bu vize türüne başvurmaktadır. Kazakistan ticari vizeler için davetiye mektubu alınması gibi bir şart bulunmaktadır.

4) Kazakistan Diplomatik Vizesi

Kazakistan diplomatik vizesi, diplomatik pasaport sahibi kişilerin harç ücreti ödemesi yapmadan alabilecekleri vizedir.

5) Kazakistan Yatırımcı Vizesi

Kazakistan’da yatırım amaçlı ticari etkinliklerde bulunacak şirket yöneticileri ve çalışanları Kazakistan yatırımcı vize başvurusu yapması gerekir.

6) Kazakistan Çalışma Vizesi

Ülkede çalışmasına hukuki bakımdan herhangi bir engel olmayan bireyler Kazakistan çalışma vize başvurusu yaparak ve talep edilen belgeleri hazırlayarak Kazakistan’da çalışma izni alabilir.

7) Kazakistan Transit Vizesi

Ülke üzerinden üçüncü bir ülkeye gerçekleşecek gezilerde beş gün boyunca geçerli olan Kazakistan transit vizesi alınması gerekir.

Kazakistan Vize Randevusu Nasıl Alınır?

Seyahat planlaması yaparken bilmeniz gereken bir başka nokta ise randevu nasıl alınır? Sorusudur. Otuz günden uzun olan geziler için Kazakistan vize başvurusu yapmak ve konsolosluklardan randevu almak gerekmektedir. Randevu talebinizi konsoloslukların yetki verdiği danışma merkezleri ile gerçekleştirebilirsiniz. Turizm acenteleri ve yetkili danışma merkezleri randevu tarihinde konsolosluklara vize başvuru evraklarını iletir. Bu sayede başvuru yapan kişilerin randevuya bizzat katılmasına ihtiyaç yoktur.

Kazakistan Vize İşlemleri ve Takibi

Öncelikle vize işlemleri ve takibi içinülkede otuz günden daha çok kalacak kişiler veya ticari etkinliklerde bulunacak bireylerin ilk olarak gezi amacına ve süresine uygun vize türünü belirlemesi gerekir. Başvurular, karar verilen vize türü için geçerli olacaktır. Planladığınız seyahate uygun vize türüne karar verdikten sonra Kazakistan vize başvuru formunu Türkçe veya İngilizce dillerinde özellikle büyük harfler ile aynı zamanda tükenmez kalemle doldurmanız önemlidir. Konsolosluk, başvuru evraklarını hatasız ve eksiksiz bir şekilde doldurulmasını istemektedir. Bunun dışında harç ücretini yatırmanız ve başvuru belgesini sorunsuz doldurmanızdan sonra başvurunuzu yapabilirsiniz. Vize başvuruları konsoloslukların yetki verdiği danışma merkezleri aracılığıyla gerçekleşmektedir. Yetkili danışma merkezleri ayrıca evrakların toplanması, sıralanması, randevu alınması ve bu belgelerin tesliminde de başvuru yapan bireylere yardımcı olmaktadır. Konsolosluğun evrakları incelemesinden sonra vize sonucu belli olacaktır. Konsolosluklar, başvuru yapan kişilerden ek belge talep edebilir.

Kazakistan Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Kazakistan vizesi kaç günde çıkar? Diye merak ediyorsanız, Kazakistan vizesi ortalama yedi iş günü içinde sonuçlanmaktadır. Resmi tatiller ve konsoloslukların yoğun olduğu dönemlere göre bu durum uzayabilir. Bu yüzden Kazakistan vize başvurularının planlanan seyahat tarihinden minimum bir ay önce yapılması daha faydalı olacaktır. Dolayısıyla herhangi bir aksilik yaşanması söz konusu değildir.

Kazakistan Vize Başvuru Merkezleri

Kazakistan vize başvurusunda bulunabileceğiniz başvuru merkezleri;

Kazakistan Büyükelçiliği,

Adres bilgileri: Kılıç Ali Sokağı, No: 6, Diplomatik Site, Oran / Ankara. Tel: +90 312 491 91 00. E-mail: Ankara@mfa.kz. Kazakistan Büyükelçiliği görev bölgeleri: Ankara ve çevresinde yer alan iller.

İstanbul Başkonsolosluğu,

Adres bilgileri: Yeşilyurt Mahallesi, Başak Sokak, No: 35, Posta kodu: 34149 Florya, Bakırköy / İstanbul. Tel: +90 212 662 53 47. E-mail: İstanbul@mfa.kz. İstanbul Başkonsolosluğu görev bölgeleri: İstanbul ve çevresinde yer alan iller.