Avusturya Vize İşlemleri

Hem doğal güzellikleri hem de kültürel mirasıyla oldukça dikkat çeken ve pek çok kişinin seyahat listesinde yer alan Avusturya’ya gitmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize alması gerekmektedir. Avusturya’ya gitmek için vize almak ve vize için gerekli olan başvuru şartlarını yerine getirmek ve istenen belgeleri tamamlamak gibi birkaç aşama gerçekleştirilmelidir. Avusturya vize başvuru şartları nelerdir, Avusturya vize başvurusu için gerekli belgeler, nasıl başvuru yapılır gibi merak ettiğiniz bütün detayları Avusturya vize rehberi yazımızda bulabilirsiniz.

Avusturya Uçak Bileti Fiyatları

Avusturya vize başvuru esnasında Avusturya uçak bileti gerekli olan belgeler arasında olmasa da değerlendirme aşamasında sunulan uçak bileti, başvuru esnasında olumlu bir izlenim bırakacaktır. Önceden alacağınız Avusturya uçak bileti fiyatları açısından bir yandan başvurunuza fayda sağlarken diğer yandan erken rezervasyon fırsatlarını da kaçırmamış olursunuz.

NOT: Covid-19 nedeniyle uçuşlarda uygulanan kısıtlamalar ve diğer seyahat kısıtlamaları ile ilgili bilgi almak için lütfen sayfamızı ziyaret ediniz.

Avusturya Vize Başvuru Şartları

Avusturya vize başvuru şartları aşağıdaki gibidir;

  • Avusturya vize başvurusundaki fotoğraf, Schengen vizesine uygun olmalıdır. Aynı zamanda fotoğraf daha önce Schengen vizelerinde kullanılmış olmamalıdır.
  • Schengen vizesini son beş sene içinde almış fakat parmak izi alınmamış bireylerin Avusturya vizesine başvuru yaparken parmak izi vermesi gereklidir.
  • Adli sicil kaydının temiz olması gerekmektedir.
  • Avusturya vizesi için başvuru yapan bireyin kendi ülkesine geri döneceğini kanıtlayan belge sunması gerekmektedir.
  • Schengen istihbarat sisteminde bir kaydı olmaması gerekmektedir.
  • Başvuru yapacak kişinin Avusturya seyahatini karşılayabilecek bir geliri veya sponsoru olmalıdır.
  • Avusturya seyahatinin amacının anlaşılır olması gerekmektedir.
  • Avusturya vize başvurusunun seyahat edilecek tarihten en erken altı ay önce, en geç on beş gün önce yapılmalıdır.
  • Avusturya vize başvuru formu eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olarak verilmelidir.
  • Son on yıl içerisinde düzenlenmiş, ayarlanan Avusturya gezisinin dönüş gününden sonra üç ay geçerli ve iki adet boş sayfaya sahip olan bir pasaport sunulması gerekmektedir.
  • Parmak izi gibi biyometrik bilgiler verilmelidir.
  • Bütün Schengen ülkelerinde geçerli 30 euro teminatlı covid-19 teminatlı seyahat sağlık sigortası gereklidir.
  • Avusturya vize başvuru ücreti ödenmelidir.

Avusturya Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Avusturya vize başvurusu için gerekli belgeler oldukça dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Gereken evrakları bir araya getirirken herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına belgeler kontrol edilmelidir.  Bu belgeler aşağıdaki gibidir;

  • Pasaport (on seneden eski olmayan ve seyahat sonrasında minimum üç ay kadar geçerli pasaportlar kabul edilmektedir. Aynı zamanda hasar görmemiş pasaportun yine minimum iki sayfasının boş olması gerekir. Pasaportun dışında ayrıca pasaportun ve eski vizelerin fotokopileri de gereklidir.)
  • Avusturya vize başvuru formu.
  • İki adet biyometrik fotoğraf (arka fonu beyaz, bireyin yüz ve boyun kısmı kapanmadan net bir şekilde görülebileceği yeni çekilmiş fotoğraflardır.)
  • İngilizce veya Almanca tercümeli Nüfus kayıt örneği (aile, ikametgâh bilgisi içeren belgedir.)
  • Nüfus cüzdanı (arkalı önlü fotokopisi gereklidir.)
  • Seyahat sağlık sigortası. ( covid-19 teminatlı )
  • Seyahat amacını ve gidiş dönüş tarihlerini belirten İngilizce dilinde hazırlanmış vize talep dilekçesi (seyahatin nedenini içeren dilekçedir.)
  • Konaklama ve ulaşım rezervasyon belgeleri.
  • Özel araçla seyahat edecek kişilerin aracın ruhsat fotokopisi, seyahat tarihlerini içine alan yeşil sigorta ve uluslararası geçerli ehliyet, başvuru esnasında gösterilmelidir.
  • İzin mektubu (bireylerin çalıştığı firmadan; çalışanın görevi, izinli olduğu günler, maaşı, işe yeniden döneceğini ve seyahat masraflarını karşılandığını gösteren imzalı izin belgesi gereklidir.)
  • Maaş bordrosu, SGK hizmet dökümü ve işe giriş bildirgesi. 
  • Şirket antetli kağıdına gezi amacı ve planının, firmadaki pozisyonunun yazılı olduğu dilekçe (bu madde işverenler için geçerlidir.)
  • Ticaret odası kaydı, vergi levhası ve son bir senenin vergi beyanı, ticaret sicil gazetesi fotokopisi, imza sirküleri (bu madde işverenler için geçerlidir.)
  • Öğrenci belgesinin aslı ve fotokopisi, (güncel tarihli olması gerekir.)
  • Seyahate gidecek olan öğrenciye sponsor olan kişinin gezi masraflarını karşıladığını gösteren bir taahhütname. Seyahat ayrıntılarının dışında ebeveynin ekonomik durumunu gösteren belgeler, işine dair evraklar ve pasaport fotokopisi de ayrıca taahhütnameye eklenmesi gerekmektedir.
  • Son üç aylık banka hesap dökümü.
  • Eğer varsa Avrupa veya ülkedeki tapu, araç ruhsatı, kira gelirleri gibi bazı gayrimenkul belgeleri.

Avusturya Vize Türleri

Avusturya vize almadan önce hangi vize türüne ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz. Yapılacak olan gezinin amacına uygun bazı vize türleri bulunmaktadır. Başvurular, vize türüne göre yapılır. Avusturya vize türleri;

1) C Tipi (kısa süreli) Vize

C tipi vize türü, 180 gün içerisindeki 90 günle sınırlı geziler için alınan vize türüdür. Aile ziyareti, turistik, Erasmus, ticari ya da kültürel etkinliklere katılım için alınan vize türleri C tipi vize içerisindedir.

2) Avusturya Turistik Vizesi

Avusturya’ya doksan günle sınırlı olacak bir biçimde turistik seyahat yapacak bireylerin başvurduğu vize türüdür. Belirlenen seyahat tarihinden en erken üç ay, en fazla dört hafta öncesine kadar vizeye başvurulması gerekir. Avusturya turistik vizesi, gezi amaçlı gerçekleştirilen Avusturya gezilerinde alınırken bireyin, ülkede herhangi bir işe girmesi veya çalışması mümkün değildir.

3 )Avusturya Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri

Fuara veya iş toplantılarına katılmak, sözleşme imzalamak gibi ticari hedefle yapılacak olan Avusturya seyahatlerinde başvurulması gereken vizedir. Avusturya ticari vizeler, altı ay içerisinde doksan günlük seyahatler içindir. Bu vizeye başvururken aynı zamanda davet mektubunun da eklenmesi unutulmamalıdır. Davet mektubu şirket tarafından gönderileceği gibi fuara katılım belgeleri de davet mektubu olarak kabul edilmektedir.

4) Avusturya Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi

Avusturya’da arkadaşı, ailesi veya akrabası olan bireyler bu vizeye başvurmalıdır. Başvuru döneminde gereken evraklar içinde Avusturya’da ikamet eden yakının davet yazısı da istenmektedir. Avusturya aile ziyareti, akraba, arkadaş ziyareti vizesi 3 ay sürmektedir.

5) Avusturya Kültürel, Sportif Faaliyet ve Konferansa Katılım Vizesi

Avusturya’da konferans, kültürel etkinliklere, kongre veya sportif faaliyetler gibi organizasyonlara katılacak olan bireylerin bu vizeye başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Etkinliği düzenleyen organizasyon tarafından verilecek olan davetiyenin başvuru evrakları arasında yer alması gerekmektedir. Avusturya kültürel, sportif faaliyet vizesi, altı ay içinde kullanılmalı ve doksan gün ile sınırlı olduğu unutulmamalıdır.

6) Avusturya Kısa Süreli Öğrenim ve Staj Vizesi

Erasmus vizesi olarak da yaygın kullanılan Avusturya öğrenim vizesi, üniversiteler arasında öğrencilerin veya personellerin başvurduğu vize türüdür. Bu vize de 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak şartıyla kullanılabilir. Avusturya’daki ve Türkiye’deki üniversitelerden alınan belgeler, vize başvurusunda gerekli belgeler arasında bulunur.

7) D Tipi (Uzun Süreli) Vize

Ulusal vize olarak da isimlendirilen D tipi vize, altı aydan fazla Avusturya’da kalmayı veya ülkeye yerleşmeyi düşünen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının alması gereken vize türüdür. Çalışma, aile birleşimi veya öğrenci vizeleriyle D tipi vizeye başvuru gerekmektedir. D tipi vizenin verilmesinde kültürel uyumun dışında yeterli dil ve çalışma koşulları gibi bazı kriterler de oldukça önemlidir.

9) Avusturya Transit Vizesi

Kısa süreli bir vize türü olan Avusturya transit vizesi, üçüncü bir ülkeye yapılacak geziler için alınması gereken bir vize türüdür. Transit vizede gidilecek olan ülkenin uçak bileti rezervasyon belgesinin gösterilmesi gerekmektedir.

Shengen Vizesi Nedir?

1995 senesinde Avrupa Birliği tarafından imzalanan Schengen sözleşmesi sayesinde sözleşmeye dâhil olan ülkeler arasında sınır kontrolleri ortadan kaldırılmıştır. Avrupa Birliği üyesi olan Fransa, Hollanda,  Avusturya, Danimarka, İsveç, Almanya ve Portekiz gibi pek çok ülke sözleşme içerisinde bulunmaktadır. Avrupa Birliği üyesi olmayan Schengen Sözleşmesi’ne dâhil olan ülkeler; Norveç, İzlanda, İsviçre ve Lihtenştayn bulunurken, 26 ülkeden herhangi birine seyahat etmek isteyen kişilerin Schengen vizesi alması gerekmektedir. Avusturya Schengen bölgesine dâhil olduğundan önce Schengen vizesi alınması gerekir. Schengen vizesi olan bordo pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 180 gün içerisinde doksan gün aşmamak şartıyla ülkede seyahat edebilir. Diplomatik, hizmet veya hususi pasaportu olan kişiler yine aynı süre içerisinde vizeden muaf tutulmaktadır. Avusturya Schengen vizesi bulunan bireyler ayrıca diğer Schengen ülkelerine de giriş yapabilmektedir.

Avusturya Vize Randevusu Nasıl Alınır?

Seyahat planlaması yaparken bilmeniz gereken bir başka nokta ise randevu nasıl alınır? Sorusudur. Avusturya’ya kısa süreli gidecek bireylerin turistik vize başvuruları için başvuru merkezlerinde parmak izi vererek randevu alabilirler. İstanbul Konsolosluğu yetki alanında olan kentlerde ikamet edenler 2016 senesinde veya sonrasında Avusturya vizesi almak için parmak izi verdiyse yetkili kurumlar aracılığıyla randevuya gitmeden başvuru yapabilirler. Ankara Büyükelçiliği’nin yetki alanında olan yerlerde ikamet edenler bireysel başvuru yapmak zorundadır. Avusturya vize randevularının gezi tarihinden en 15  gün öncesine alınması önemlidir. Yoğunluk olduğu zamanlarda herhangi bir sorunla karşılaşılmaması adına dört hafta önceden randevu talebinde bulunulması önemlidir.

Resmi Diplomatik Temsilcilikler:

Avusturya vize başvuruları sadece aşağıda yer alan diplomatik temsilciliklerden değerlendirmeye alınackatır.

  • Avusturya Büyükelçiliği
  • İstanbul Başkonsolosluğu

Avusturya Vize Başvuru Merkezleri:

  • Vfs Global – İstanbul
  • Vfs Global – Ankara
  • Vfs Global – İzmir
  • Vfs Global – Bursa 
  • Vfs Global – Antalya
  • Vfs Global – Trabzon
  • Vfs Global – Gaziantep
  • Vfs Global - Edirne