Almanya Vize İşlemleri

Almanya Vize Başvurusu

Almanya vize başvurusu için bu yazımı okuyabilirsiniz. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Almanya'ya kültürel ziyarete veya iş gezisine çıkmak için öncelikle vize başvurusu yapılması gerekmektedir. Bu nedenle vize başvuru koşulları, konsolosluklardan istenen belgeler ve başvuru ücretleri gibi konular ülkeye seyahat etmek isteyenlerin merak ettiği konulardır.

Almanya Vize Başvuru Rehberimizde tüm süreçle ilgili ihtiyacınız olan tüm bilgileri bir arada bulabilirsiniz.

Almanya Uçak Bileti Aldınız mı?

Almanya vizesi için başvuranlar uçak bileti talep etmese de, değerlendirme sürecinde bunları bulundurmak olumlu bir izlenim bırakabilir. Almanya'ya bilet satın aldıktan sonra konsolosluğa biletin satın alındığına dair bir belge gösterebilirsiniz.

Vize başvuru süreci genellikle 15 günden fazla sürdüğünden kaynaklı, daha uygun fiyata bilet satın almak için önceden bilet alma fırsatından da yararlanmak mümkündür.

NOT: Covid-19 pandemisi nedeniyle uçuşlarda uygulanan kısıtlamalar ve uçuş tarihleri ile ilgili bilgi almak için lütfen sayfamızı ziyaret ediniz.

Almanya Vize Türleri

Almanya vize türleri amacına ve süresine uygun olarak farklı vize seçenekleri bulunmaktadır.

C Tipi (Kısa Süreli) Vize

C tipi (kısa süreli) vize turizm, eğitim faaliyetleri, tıbbi tedavi, spor ve kültürel faaliyetler vb. amaçlarla seyahat eden kişilerin Schengen vizesi olarak da bilinen C vizesine başvurmaları gerekmektedir.

Umuma mahsus (bordo) pasaport hamilleri T.C. ve vatandaşları Schengen vizesi ile 180 gün içerisinde 90 günü geçmemek üzere Almanya'ya seyahat edebilirsiniz. Hususi (yeşil) pasaport, diplomatik (siyah ve kırmızı) pasaport ve hizmet (gri) pasaport bulunan kişiler, 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak şartı ile vizesiz ülkeye seyahat edebilirler.

Almanya Turistik Vizesi

Almanya turist vizesi en sık talep edilen vize türlerinden biridir. Sadece turizm amaçlı 90 günden az seyahatleri içerir.

Almanya Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri

İş amaçlı seyahatlerde alınması gereken Almanya Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri kullanılmalıdır. 90 günü aşmamak şartı ile ticari vizeler için iş ortaklarınızdan davetiye almanız gerekmektedir. 

Almanya Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi

Almanya aile, akraba, arkadaş ziyareti vizesi 90 güne kadar alınabilmektedir. Ziyaret edeceğiniz kişiden davetiye almak da bu vize türü için zorunlu kılınmaktadır.

Almanya Kültürel, Sportif Faaliyet ve Konferansa Katılım Vizesi

Almanya kültürel, sportif faaliyet ve konferansa katılım vizesi de diğer vize seçenekleri gibi 90  güne kadar geçerlidir. 

Almanya Kısa Süreli Öğrenim ve Staj Vize

90 günden kısa süren eğitim ve staj için Almanya kısa süreli öğrenim ve staj vizesi almanız gerekmektedir.

D Tipi (Uzun Süreli) Vize

D tipi vize 90 günden fazla süreyle aile birleşimi ya da çalışma amacı ile Almanya’ya seyahat edeceklerin alabileceği en uygun vize seçeneklerinden biridir.

Almanya Transit Vizesi.

Almanya ile Schengen üyesi olmayan üçüncü bir ülkeye seyahat etmek için A veya C transit vize başvurusu yapılması gerekmektedir.

Almanya Vize Başvuru Şartları Nelerdir?

 

Almanya vize başvuru şartları vize alabilmeniz için oldukça önem arz etmektedir.

  • Schengen vize başvuruları için büyükelçilik veya konsolosluktan randevu alınması gerekmektedir. Seyahat tarihinden en az 15 gün önce randevu alınması tavsiye edilir.
  • Elçilik veya konsolosluktan randevu alındıktan sonra istenilen tüm evraklar elden teslim edilir.
  • Tüm pasaport kopyaları ve önceki vizelerin kopyaları seyahat tarihinden en az 3 ay önce geçerli olmalıdır. Pasaportlar en az iki boş sayfa içermelidir.
  • Schengen vizesi için ilk kez başvuranların randevu almaları ve parmak izi vermeleri gerekmektedir. Parmak izleri 5 yıl geçerlidir. Ancak 2 Şubat 2015 tarihinden önce Avusturya vizesi için alınan parmak izi Alman konsolosluğu tarafından kabul edilmemektedir.
  • 10 yıldan eski olan pasaportlar ile Almanya'ya seyahat edemezsiniz.

Almanya Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Almanya vize başvurusu için gerekli belgeler için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Almanya'ya seyahat eden işsizler, sigortalı çalışanlar, emekliler, öğrenciler, esnaflar, serbest meslek sahipleri ve işverenler belirtilen belgelerle vize başvurusunda bulunabilirler.

  • Pasaport (Pasaport 10 yıldan eski olmamalı, 2 boş sayfası olmalı ve dönüş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli olmalıdır.)
  • Online olarak doldurulmuş Almanya vize başvuru formu - Link: https://videx.diplo.de/videx/visum-erfassung/#/videx-kurzfristiger-aufenthalt
  • Çalıştığınız şirketin faaliyet belgesi ve ticaret sicil belgesi fotokopisi (işveren, esnaf - sanatkarlar ve serbest meslek sahipleri için geçerlidir.)
  • 2 adet biyometrik fotoğraf (Biyometrik fotoğraf son 3 ay içerisinde çekilmiş, 3,5x4,5 cm boyutunda ve fotoğraf arka planı beyaz olmalıdır.)
  • Seyahat Sağlık Sigortası
  • Banka Hesap Özeti (Son 3 ay içinde şahıs veya şirket banka hesap hareketleri için kaşeli ve ıslak imzalı imza bildirimi gereklidir.)
  • Konaklama Bilgileri ( Seyahat edecek olan kişilerin adres, telefon numarası vb. iletişim bilgilerinin ve aynı zamanda uçak bileti ve Almanya’da konaklayacak olan otelin bilgileri de verilmesi gereken bilgiler içerisindedir.)
  • Son 3 aya ait maaş bordrosu (Sigortalı çalışanlar için maaş bordrolarını ıslak imzalı ve kaşeli almaları gerekmektedir.)
  • Varsa tapu, kira kontratı, araç ruhsatı ve kredi kartı fotokopileri
  • Çalışılan şirkete ait imza sirküleri
  • Son 3 aya ait faaliyet belgesi (Yalnızca işverenler için geçerli)
  • Şirket antetli kağıdına yazılı, seyahat amacı ve gidiş-dönüş tarihlerini belirten kaşeli ve ıslak imzalı dilekçe
  • SGK dökümü (Sigortalı çalışanlar için geçerli)
  • E-devletten alınmış tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Varsa belediyeden onaylı davet mektubu
  • Sponsor dilekçesi (Öğrenciler ve işsizler ile yeterli geliri bulunmayan çalışanlar ya da şirket sahipleri için gerekmektedir.)

Almanya Vize Başvuru Formları Nasıl Doldurulmalı?

Almanya Federal Cumhuriyeti vize işlemleri için tükenmez kalem ile doldurulan formların kullanımını sonlandırmış bulunmaktadır.

Schengen ve Ulusal vize başvuruları için sadece online ortamda doldurulmuş vize başvuru formlarının kullanılacağı duyurulmuştur.

Online formlar için linkler:

Schengen vize başvuru formu: https://videx.diplo.de/videx/visum-erfassung/#/videx-kurzfristiger-aufenthalt

Almanya Ulusal vize başvuru formu: https://videx.diplo.de/videx/visum-erfassung/#/videx-langfristiger-aufenthalt

 

Vize Sponsor Dilekçesi Hangi Durumlarda Geçerlidir?

Aylık belirli bir geliri olmayan öğrenci ve işsizler, yeterli geliri olmayan çalışanlar veya şirket sahipleri Almanya vize başvurusu yaparken sponsorluk desteği alabilirler. Sponsorlar 1. seviyeye yakın olmalıdır.

İşsizler veya öğrenciler, banka hesaplarında yeterli bakiye varsa sponsor desteği olmadan vize başvurusunda bulunabilirler. Bu durumda aylık geliri olan birinci derece yakınlarının dilekçe yazması gerekir.

Almanya'ya seyahat edecek olanlar örnek vize sponsorluk mektubu ile rahatlıkla mektup yazabilirler.

 

Almanya Vize Başvuru Ücreti Ne Kadar?

Almanya vizesi için konsolosluk harcı, başvuru ücreti ve vize danışmanlık hizmeti ücreti ödemek gerekmektedir. Bunlara ek olarak fotoğraf ücreti, başvuru formu ücreti, fotokopi ve bilgisayar çıktı ücretleri de başvuru sırasında ödenmesi gereken ücretlerdir. 

Vize Hizmetleri

Almanya vizesine başvuruda bulunacaklar gerekli evrakları toplamak ve randevu almakta sıkıntı yaşayabilmektedir. Hem tüm vize işlemlerinde yardım alabileceğiniz hem de %30 indirimli danışmanlık ücreti fırsatından n yararlanabileceğiniz hizmetleri inceleyebilirsiniz. 

 

Almanya Vize Başvuru Merkezleri

  • Almanya Büyükelçiliği

Adres: Atatürk Bulvarı, No: 114, 06690 Kavaklıdere/Ankara

Tel: +90 312 455 51 00

Ankara Büyükelçiliği Yetki Alanı: Adana, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Malatya, Mardin, Mersin(İçel), Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Şanlıurfa, Siirt, Sinop, Şırnak, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat ve Zonguldak.

  • İstanbul Almanya Başkonsolosluğu

Adres: Almanya Federal Cumhuriyeti Başkonsolosluğu İnönü Caddesi No: 10, Gümüşsuyu/İstanbul

Telefon: +90 212 334 61 00

İstanbul Başkonsolosluğu Yetki Alanı: Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Eskişehir, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Sakarya ve Yalova.

  • İzmir Almanya Başkonsolosluğu

Adres: Korutürk Mah. Havuzbaşı Sok. No: 1, 35330 Balçova/İzmir

Telefon: +90 232 488 88 88

İzmir Başkonsolosluğu Yetki Alanı: Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak, Antalya, Burdur ve Isparta.

Almanya Vize Randevusu Nasıl Alınır?

Almanya için kısa süreli vize başvuruları Vize Danışma Merkezi veya Alman konsolosluğunun yetkilendirdiği bir turizm acentesi aracılığıyla yapılır. Uzun süreli vize başvuruları şahsen yapılması gerekmektedir. Randevu almadan vize başvurusu yapamazsınız.

Vize merkezi başvuru sahibini yaşadığı şehre göre Ankara Büyükelçiliği, İstanbul Başkonsolosluğu veya İzmir Başkonsolosluğuna yönlendirir.

Vize randevuları seyahat tarihinden en az 15 gün önce yapılmalıdır. Özellikle tatil günlerinde vize randevu tarihleri ??çok daha geç olmaktadır. Bu nedenle seyahat planlarını bozmak istemeyenlerin 1 ay öncesinden randevu için başvurmaları gerekmektedir.

 

Almanya Vize İşlemleri ve Takibi

  • Vize başvuru sahipleri öncelikle seyahatlerinin uzunluğunu belirlemelidir. Kısa süreli seyahatler için C tipi Schengen vizesine, uzun süreli seyahatler için D tipi ulusal vizeye başvurabilirsiniz.
  • Meslek grubuna ve seyahat süresine göre belirlenen tüm evraklar hatasız olarak hazırlanmalıdır. Evrakların konsolosluk tarafından belirlenen sıraya göre olması gerekmektedir. Vize Danışma Merkezi'ne başvuran adaylar bu belgeleri profesyonellerin gözetiminde hazırlayabilirler.
  • Tüm evraklar kontrol edilip hazırlandıktan sonra başvuru sahibine uygun gün ve saatte vize randevusu verilecektir. Kısa süreli seyahat rezervasyonları Vize Danışma Merkezi aracılığıyla yapılmalıdır.
  • Vize başvuruları ilgili konsoloslukta şahsen yapılmalıdır.
  • Konsoloslukların yoğunluğuna göre resmi tatiller hariç 15 iş günü içerisinde vize işlemi tamamlanmaktadır.
  • Başvurular İDATA web sitesinden takip edilebilir.

Almanya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Almanya vizesi başvuruları genellikle başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra 5 gün içinde sonuçlanmaktadır. T.C. vatandaşlarının dışında diğer ülke vatandaşlarının işlemleri ise en geç 15 gün içinde tamamlanmaktadır.