Vize Reddi Nedir?

Vize Reddi Ne Demek?

Vize reddi nedir sorusunun cevabı niteliğinde; seyahat edilecek ülkeye resmi yollarla seyahat etmek için ihtiyaç duyulan birtakım gereksinimler bulunmaktadır ve bununda en belirgin izni ve belgesi vizedir.

Seyahat edilecek ülkenin diplomatik temsilciliğine veya aracı kurumuna yapılan vize müracaatında sunulan dokümanların eksik veya hatalı olması durumunda vize müracaatı yapılan ülkenin diplomatik temsilciliği tarafından sunulan belgelerin inandırıcı olarak değerlendirilmemesi, sunulan belgelere göre geri dönüş yapılacağına dair şüpheler olması halinde vize verilmediği gibi durumlar vize reddi olarak adlandırılmaktadır.

Vize Reddi Nasıl Öğrenilir?

Vizenizin reddedilmemesi için yapmanız gereken bazı detaylar bulunuyor ancak bazı durumlarda kişiler vize reddi ile karşılaşıyor ve vize reddi nasıl anlaşılır sorusunun cevabını arıyor. Vize reddi yaşandığında öncelikle vermiş olduğunuz adresinize bir mektup ulaşıyor. Mektup içerisinde vize reddine ilişkin bazı maddeler yer alıyor, daha doğrusu sebepler açıklanıyor. Bu sebepleri konsolosluk size açıklamış oluyor. Dolayısıyla eğer bir vize reddi söz konusu olursa evinize gelen mektuptan bunu anlayabilirsiniz.

Vize Reddi Neden Olur?

Vize reddi neden olur sorusunun cevabı bu duruma maruz kalmış her bireyi ilgilendirir. Vize reddi nedenleri aslında birçok unsura dayanıyor olabilir. Örneğin; vize evraklarınız eksik olabilir ya da evraklar içerisindeki bilgiler hatalı olabilir. Daha önce farklı bir vize işlemi için bazı hatalar yapmış olabilirsiniz. Mülakat esnasında uygun olmayan cümleler kullanılmış olabilir ya da konsolosluk görevlisine uygun olmayan davranışlarda bulunmuş olabilirsiniz. Vize reddi nedenleri arasında sağlık sorunları da görülmektedir, gidilecek ülkenin sağlığını tehdit edecek unsurlar gibi.

Vize Reddinin Sebepleri Nelerdir?

Vize reddinin nedenleri var, bu nedenler arasında aşağıdaki maddeleri görebilirsiniz.

  • Vize başvuru esnasında verdiğiniz evraklar eksik olabilir,
  • Vize başvurusu esnasında verdiğiniz evraklarda yer alan bilgiler hatalı olabilir,
  • Doğru vizeye başvuru yapmamış olabilirsiniz,
  • Vize mülakatı yapılırken hatalı cümleler kullanmış olabilirsiniz,
  • Vize mülakatı esnasında konsoloslukta bulunan görevliye hatalı cümleler kullanmış olabilirsiniz,
  • Sağlık sorunları nedeniyle vize reddi olabilir,
  • Daha önce farklı bir vize ya da aynı vize için bir hata yapmış olabilirsiniz.

Vize Reddi İtiraz Dilekçesi 

Vize itiraz dilekçesi için öncelikle neden ret verildiğine dair karşı itiraz gibi kanıtlayacak belgeler ile itiraz dilekçesi hazırlanabilir. Bunun için herhangi bir vize reddi itiraz örneği adresinden faydalanabilirsiniz. Vize reddi itiraz dilekçesi hazırladıktan sonra, konsolosluğa başvuru yapmanız gerekir. Vize reddi işleminden en geç 1 ay içinde itiraz talebi oluşturmalısınız. Vize reddi itiraz belgesi hazırlayıp, vize reddi için itiraz ettiğinizde; en geç 3 ay içerisinde dönüş alacaksınız. Acil bir vize işleminiz var ise, yeniden başvuru yapmanızda fayda var.

Vize Reddi İtiraz

Vize reddi itiraz için konsolosluğa başvuru gerekir. Başvurudan sonra ortalama 1,5 ayda sonuç alırsınız. Eğer sizin de vizeniz red konusundaysa, red kararından en çok 1 ay içinde itiraz etmeniz gerekir. Elbette bu süre geçerse itiraz edemiyorsunuz. Siz vize reddi itiraz talebi için başvuru yapınca en fazla 3 ay içerisinde konsolosluktan dönüş alacaksınız.

Eğer sizin daha erken vizeye ihtiyacınız varsa tabi ki bu durumda yeni vize başvurusu yapmanız gerekebilir. Bu durumda da harç ücretinizi de yeniden ödemek durumunda olduğunuzu hatırlatmak isteriz.

Vize Reddi Yaşamamanız İçin Yapmanız Gerekenler

Vize reddi yaşamamak için almanız gereken bazı önlemler bulunuyor. Vize reddi olmaması için aşağıdaki tavsiyelerimizden faydalanabilirsiniz. Ancak şunu söylemeliyiz ki; bunlar uygulandığında dahi vize alımı hiç bir surette vize garanti edilemez.

  • Vize reddi olmaması için Planlanan seyahatten maksimum 1,5 – 2 ay önce randevu planlaması yapılması önerilmektedir.
  • Planlanan randevu ile seyahat tarihi arasında en az 20-25 iş günü olmalı ve sunulacak banka hesabı SGK dökümü gibi rakamsal içerikli belgelerin planlanan randevu tarihinden 5 gün önce güncel olarak temin edilmesi tavsiye edilir.
  • Seyahat tarihleri davet mektubu üzerinde gerçek planlanan seyahat kadar belirtilmeli. ( 3 ay 6 ay, 1 yıl ve üzerinde bir seyahat tarihi belirtilmemelidir )
  • Şirket dilekçesinde başvuru sahibinin seyahat amacı, seyahat tarihleri, şirketteki görevi, işe ne zaman başladığı gibi detaylar belirtilmeli dilekçe tarihi güncel olmalıdır, dilekçeyi imzalayan firma yetkilisinin adı soyadı ve şirketteki görevi açıkça belirtilmelidir.
  • Vize reddi yaşanmaması için sunulacak banka hesap hareketleri kesinlikle eksi bakiyeli olmamalıdır, çalışan iş için seyahat edeceği için ilgili konsolosluğun vizeyi çalıştığı kuruma verildiğini düşünmemelidir, bir ülkeden vize müracaatında bulunulurken en önemli kriterlerden birisi başvuru sahibinin gelir durumunu, maddi kaynaklarını ve sosyal durumunu resmi belgeler ile doğru şekilde ilgili konsolosluğa / elçiliğe sunabilmesidir, çalışılan kurum elbette ki Türkiye’nin en önemli kuruluşlarından birisi fakat vizenin başvuru sahibine verildiği ve vizeyi veren kurumunda resmi bir diplomatik temsilcilik olduğu unutulmamalıdır.

Vize Reddi Olmaması İçin Neler Yapmalıyım?

Son anda vize için hesaba aktarılan para girişleri de konsoloslukların çok dikkat ettiği ve olumsuz anlamda kararlara yol açan kriterler arasında gösterilebilmektedir.

  • Davetiye gönderen firma yetkilisinin erişilebilir gerçek kişiler olması önemlidir, başvuru sahibinin dosyasının incelenmesi aşamasında konsolosluk / elçilik görevlisi teyit amaçlı davet mektubunu imzalayan kişiyi arayıp seyahat hakkında bilgi almak isteyebilir, şayet arayıp ulaşılamaması veya doğru bilgilere ulaşılamaması gibi durumlarda ilgili temsilciliğin vizeyi ret ile sonuçlandırması kaçınılmaz olacaktır, bu nedenle davet eden kurum / kişi doğru ve gerçek kişiler olmalıdır.
  • Sunulacak otel rezervasyonları davet eden firma, fuar merkezi, etkinlik alanı gibi yerlere uzak mesafede olmamalıdır, mümkünse aynı lokasyon veya yakın çevre olması tavsiye edilir.
  • Davet eden firma, fuar merkezi, etkinliğin düzenleneceği şehre en yakın havalimanına uçak rezervasyonu düzenlenmelidir, örneğin fuar merkezi Frankfurt’ta uçak rezervasyonu Düsseldorf’ta yapılmamalı. Bu gibi durumlarda konsolosluk seyahatin inandırıcı olmadığı gerekçesi ile vizeyi ret cevabı ile sonuçlandırabilmektedir.
  • Daha önceden alınmış Schengen, ABD, İngiltere ve Kanada vizeleri var ise geçmiş dönemde alınan pasaportun tüm vizeli sayfaları ve ülke giriş kaşelerinin olduğu sayfaların okunaklı fotokopisi vize dosyasına eklenmelidir, bu detay seyahat geçmişinizin beyanı açısından önemli olacaktır.
  • Schengen vize müracaatında almış olduğunuz X ülke vizesi ile ilk girişiniz Y ülkesine yapıldı ve X ülkesine tekrar vize başvurusu yapmanız gerektiğinde neden ‘’ Visa Shopping’’ yaptığınızı beyan eden bir vize dilekçesi hazırlamanız gerektiği ve var ise sunmuş olduğunuz gerekçeyi destekler nitelikte belge sunmanız yaşanacak karışıklığın öne geçecektir.
  • Sunulacak vize fotoğraflarının kriterlere uygun, arka fonu beyaz ve mutlaka güncel görüşünüzü yansıtan gözlüksüz şekilde çekilmiş olması gereklidir, eski fotoğraf ile yapılacak vize başvurularında önceki dönemlerde alınan vize ve pasaportlardan fotoğrafınızın eski olduğu tespit edilmesi durumunda vizenin ret edilme ihtimali unutulmamalıdır.
  • Birlikte seyahat ettiğiniz birisi veya birileri var ise ve kendilerine ait geçerli vizeleri var ise mutlaka vize ve pasaport fotokopisi dosyanıza eklenip arkadaşınız ile birlikte seyahat ettiğiniz bilgisi dilekçe ile beyan edilmelidir, birlikte seyahat ettiğiniz kişi vizeden muaf ise pasaportunun biometrik veri sayfasın veya ilgili ülkeye ait verilen oturum izni, çalışma belgesi gibi resmi belgelerin okunaklı görseli eklenebilir.

Bilgiler Viking Turizm Vize Departmanı tarafından oluşturulmuş ve gözlemlere dayanmaktadır.  Vize alım süreçlerinde kararlar değişiklik gösterebilir. Ülkelerin Konsolosluk ve Elçilikleri tarafında değerlendirildiğini hatırlatmak isteriz. Bizlere 0212 334 2828 numaralı hattan ulaşabilirsiniz, 7/24 hizmet vermekteyiz. Vize reddi hakkında tüm sorularınızı bu içerikte yanıtlamaya çalıştık, detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin.

 

 

Sıkça sorulan sorular

Vize Reddi Nedir?

Seyahat edilecek ülkenin diplomatik temsilciliğine veya aracı kurumuna yapılan vize müracaatında sunulan dokümanların eksik veya hatalı olması durumunda vize müracaatı yapılan ülkenin diplomatik temsilciliği tarafından sunulan belgelerin inandırıcı olarak değerlendirilmemesi, sunulan belgelere göre geri dönüş yapılacağına dair şüpheler olması halinde vize verilmediği gibi durumlar vize reddi olarak adlandırılmaktadır.

Vize Reddi Nasıl Anlaşılır?

Eğer vizeniz reddilmişse, konsolosluk tarafından adresinize bir mektup gönderiliyor. Mektup içinde vize reddi nedenleri yer alıyor. 

Vize Reddi İtiraz Dilekçesi

Vize reddi itiraz dilekçesi hazırlamanın birkaç yolu var, bunun için internet ortamından dilekçe örneği alabilirsiniz. Vize reddi işleminden sonra bir ay içerisinde vize itiraz dilekçesi teslim etmelisiniz. Konsolosluk ise size üç ay içinde dönecektir.

Vize Reddi Neden Oluyor?

Vize evraklarınız eksik veya vize evraklarınız hatalı olabilir. Önceden başka bir vize işlemi için bazı hatalar yapmış olabilirsiniz. Konsolosluk görevlisine hatalı davranışlarda bulunmuş olabilirsiniz. Vize reddi nedenleri arasında sağlık sorunları da görülmektedir, gidilecek ülkenin sağlığını tehdit edecek unsurlar gibi.