• Anasayfa / 
  • Haberler / 
  • Genel / 
  • Verimli Mesai Saatleri İçin Öneriler

Verimli Mesai Saatleri İçin Öneriler

Verimli Çalışma İçin Gerekenler

İç faaliyetlerde en önemli konulardan biri verimli çalışmaktır. Çalışanlar bazen yoğun iş programlarından, fazla mesaiden, yapılması gereken evrak işlerinden ve bitmek bilmeyen çalışma saatlerinden bıkmaktadır. Şirket çalışanları için bu sorunu çözmenin en gerçekçi yollarından biri verimli bir çalışma modeli oluşturmaktır. Çalışanların aklındaki tek soru mesai saatlerinizi nasıl daha verimli kılarsınız gelin beraber bu sorumuzun cevabını bulalım.

Verimli çalışma nedir?

Genel olarak verimli çalışma denilince insan verimliliğinin çok çalışmanın bir sonucu olduğu anlaşılır. Zamanınızı ve enerjinizi planlı, kaliteli bir şekilde kullandığınızda istediğiniz sonuçlara daha hızlı ulaşabilirsiniz. Bu, verimli çalışabileceğiniz anlamına gelir. Üretken olmanın en önemli kısmı prosedürlere sahip olmaktır. Detaylı çalışma planı ile çalışma saatlerinden molalara, kişisel aktivitelerden özel programlara kadar saatlik, günlük ve haftalık plan yapabilirsiniz.

İşyerinde etkili çalışma yöntemleri nelerdir?

  • İşyerinde harcanan zamanı takip edin

Bir şirkette çalışan herkesin işte ne kadar zaman geçirdiğinin belirlenmesi verimlilik açısından önemlidir. Çalışanların görevlerini yerine getirirken ve işte dikkatlerini dağıtan faktörler, çalışanların işlerine odaklanmalarının önünde engel teşkil etmektedir. .

  • Molalar oluşturun

Bir şirkette çalışanların izin sürelerini belirlemek, sağlıklı iş uygulamaları ve verimlilik sağlamanın etkili yollarından biridir. Mola vermemek işin motivasyonunu azaltmakla birlikte çalışanların verimliliği de düşecektir.

  • Sosyal medya ile mesafenizi koruyun

Çalışma saatlerinde sosyal medya ile etkileşim, çalışanların algılarının ve ilgilerinin iş dışında kaymasına neden olabilir. Dikkati dağılmış çalışanların işlerine yeterince odaklanamaması nedeniyle verimliliğim düşüyor. Bunu en aza indirmek için iş yerleri sosyal medya sitelerini kısıtlayabilir.

  • Çalışanlar için hedefler belirleyin

Çalışanların daha planlı, titiz ve sağlıklı çalışabilmeleri için uygun bir çalışma ortamı ve çalışma süreci şarttır, çünkü çalışanlar için belirlenen hedefler iş motivasyonu açısından teşvik edici olacağı gibi iş verimliliğini de artıracaktır.

  • Birden fazla işe odaklanmak yerine mevcut işe odaklanın

Aynı anda birden fazla iş, çalışanlar için strese neden olabilir, bu da kısa sürede iş motivasyonu ve iş verimliliği düşüren bir faktördür.Tersine, belirli bir düzende yapılan işler, daha planlı bir çalışma programı, çalışanların işe odaklanmasını sağlar.

  • Verimli çalışanları ödüllendirin 

Çalışanları, belirlediğiniz hedeflere zamanında ulaşmaları ve iş gereksinimlerini zamanında tamamlamaları için ödüllendirebilirsiniz. Bu faydalı uygulama diğer personel için bir teşvik unsuru olacağından kısa sürede daha verimli çalışmalar yapılacaktır. Kazananlar, işe bağlılıkları arttıkça üretkenliklerini sürdürecek veya geliştireceklerdir.

Verimlilik Size Ne Katar?

Verimli çalışma yöntemleri kişiden kişiye değişebilir. Yaşadığınız iş stresi en aza indiren kişisel bir uygulamayla üretken bir şekilde çalışın. Kişi planlı bir çalışma programı oluşturursa zamandan tasarruf edebilir. Planlı bir çalışma programı işlerinizin karışmasına da engel olmaktadır. Dikkatiniz dağılmadan çalışın, işi zamanında tamamlayın ve fazla mesai olasılığını azaltın. Bu, çalışanların mesai bitiminde işten ayrılmalarına ve özel hayatlarına yer açmalarına olanak tanır. Verimli çalışıldığında daha planlı ve istikrarlı bir şekilde istenilen sonuçlara ulaşılabilir. Bu, belirlenen hedefleri daha gerçekçi ve ulaşılabilir hale getirir. Ayrıca verimli çalışarak hedeflere ulaşmak, çalışanları motiveeder ve iş sürekliliğini sağlar.

İşyeri verimliliğini etkileyen faktörler nelerdir?

İşyerinde verimliliği etkileyen faktörler bazıları beslenme, uyku, çalışma koşulları, ekip ve motivasyon vb. olarak sıralanabilir. Bu faktörlerin belirli bir standardı yoktur ve kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ancak her çalışanın bu faktörleri kendi yaşam tarzına göre iyileştirmesi gerekir, peki bunları geliştirmek için ne yapılabilir?

Masanızda veya yanınızda sağlıklı atıştırmalıklar bulundurabilir ve uykunuzu daha verimli hale getirmek için evinizde de ışıksız ortamda uyumanızda fayda bulunmaktadır. İş arkadaşlarınızla bir anlaşmazlığı çözmeye çalışırken yaratıcı çözümler bulmayı düşünün.

Etkili Çalışmanın En İyi Yolu Nedir?

  • Günlük rutinlerinizi aldıkları süreye göre planlayın.
  • Göreceli önem ve aciliyetlerini belirleyerek yaklaşan görevlere öncelik verin. Günün yapılacaklar listesini gözden geçirin ve her öncelik için ayrı bir liste oluşturun.
  • Sıkıcı veya gereksiz bulduğunuz görevleri iş planınıza dahil etmekten kaçının. Bunun yerine, her seferinde bir göreve odaklanın.
  • Programınızda boşluk araları kullanmak, bir konudan diğerine hızlı bir şekilde geçiş yapmanızı sağlar. Ayrıca, çalışma programınızda ani değişikliklere her zaman yer açın.
  • Çalışma programlarını ayarlamak, diğer ekip üyelerinden girdi gerektirir. Gerektiğinde onlara iş atayın.
  • Dönem boyunca hem bireysel hem de takım çalışması için hedefler belirleyebilirsiniz.
  • Bir şeye öfkeyle cevap vermeden önce, diğer kişiyi anlamaya çalışın. 
  • Ofiste verimli çalışmak için kendinizi yönlendirin.

Ofiste daha verimli çalışmak için, rutin olarak çalışmak ve acil işleri tamamlamak gibi düzenli çalışmaya uyum sağlamak için bazı adımlar atmayı düşünün. Ayrıca, genel olarak odaklanmakta zorluk çekiyorsanız, ofiste çalışmayı düşünün. Yorgunluk için doktora gitmeden önce işyerinde yapılması gerekenleri gözden geçirmek faydalı olabilir. Bu, bu küçük kılavuzda yer alan şeylerin listesini okuyarak gerçekleştirilebilir. Kahve içmek kendinize gelmenize yardımcı olmuyorsa, nedenini düşünmek faydalı olabilir. Mesai saatlerinizi nasıl daha verimli kılarsınız konusunda sağlıklı eklemler için uygun oturma pozisyonuna sahip olmak önemlidir. Bu nedenle ergonomik bir pozisyonda oturmanız önerilir. Bu, destek için sırtın arkasına ekstra bir yastık koyarak ve koltuğun uygun yükseklikte olduğundan emin olarak yapılabilir.

Bir masada çalışırken, uygun ergonomi hem sağlık hem de iş verimliliği için kritik öneme sahiptir. Zamanınızın çoğunu oturduğunuz sandalyenin, sizi iş yerinde hem rahat hem de verimli kılacak uygun bir konumda olduğundan emin olun. Çok fazla fiziksel enerji harcamadan ofiste çalışıyor gibi görünseniz bile, vücudunuzun yine de enerjiye ihtiyacı vardır. Motivasyonunuzu ve enerjinizi korumak için birkaç saatte bir (tercihen 3 saatte bir) bir şeyler yemeniz iyi olacaktır. Tabi bunu yaparken ağır, şekerli ve asitli atıştırmalıklardan uzak durmaya özen gösterin. Size çok fazla enerji veren yiyecekler de işinizin önüne geçebilir. Masada birkaç saatte bir sebze ve meyve yemenin önemli faydalarını göreceksiniz. Masaüstü bilgisayarlarda ayrı bir klavye ve farenin zorunlu kullanımı, dizüstü bilgisayar kullanıcıları arasında daha yaygın hale geliyor. Rahat kullanım açısından bu oldukça makul bir çözümdür. Bir dizüstü bilgisayarın klavye ve faresi, özellikle bilek bölgesinde uzun süre kullanıldığında çok fazla rahatsızlığa neden olabilir ve düzensizlik her zaman gücü olumsuz etkiler. Bu nedenle, masaüstünüzün ve bilgisayarınızın masaüstü düzeninin karıştırılmadığından emin olun. Masaüstü bilgisayarlarda ayrı bir klavye ve farenin zorunlu kullanımı, dizüstü bilgisayar kullanıcıları arasında daha yaygın hale geliyor. Rahat kullanım açısından bu oldukça makul bir çözümdür. Dizüstü bilgisayar klavyeleri ve fareleri, özellikle masa işlerinin çoğunun ekran önünde yapıldığı bilekler olmak üzere uzun süreli kullanımlarda çok fazla rahatsızlığa neden olabilir. Bu durumda, monitörünüzün ayarlarını da kontrol etmelisiniz. Bu sayede mesai saatlerinizi daha verimli kılabilmek için bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Ekranın yüksekliği, size olan mesafesi ve çözünürlük ayarları göz yorgunluğunuzu, boyun ve sırt ağrılarınızı önlemek için önemlidir. Başınız ile ekran arasındaki mesafenin 50-60 cm civarında olması önemlidir. Uzak veya yakın olmak işinizi olumsuz etkileyebilir. Ayrıca kontrol etmelisiniz. Gözlerinizin daha hızlı yorulmasının ve baş ağrısı çekmesinin sebeplerinden biri bu olabilir. Tüm önerileri düzenli olarak gözden geçirmek ve tekrarlamak verimli çalışma ve odaklanma için önemlidir.