• Anasayfa / 
  • Haberler / 
  • Vize / 
  • Schengen Bölgesi'ne Seyahatte AB Vatandaşı Olmayanlardan 7 Euro Alınacak

Schengen Bölgesi'ne Seyahatte AB Vatandaşı Olmayanlardan 7 Euro Alınacak

Schengen Ülkeleri ile İlgili Yeni Alınan Kararlar

Schengen ülkeleri ile ilgili alınan yeni kararlarla: 2022'nin ilk aylarından itibaren 7 euro ücret ödemesi gerekecek. Amerikalılar, Avustralyalılar, İngilizler ve Schengen bölgesi dışından gelen diğer ziyaretçiler de dahil olacak. Eğer AB ülkesi vatandaşı değilseniz, gelecek yıldan itibaren AB'ye giriş yapmak için 7 euro ücreti olan bir başvuru formu doldurmanız istenecek. Schengen Bölgesi için geçerli olan ve farklı bir vizeye ihtiyaç gerekmeyenlerin tabi olduğu '90 gün kuralı' gereğince 180 gün içinde 90 gün kalınmasına izin veriliyordu. Ziyaretçiler hala AB içerisinde bu kadar zaman geçirme hakkına sahip olacağı için, bahsettiğimiz kuralda büyük bir değişim gözükmüyor ancak farklı bir açıdan süreç bundan sonra tamamen kontrol dışı olmayacak. Kısa adı ile bilinen ETIAS, Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi, yeni uygulamanın amacını AB'de "güvenliği artırmak ve bloğa yönelik sağlık tehditlerini önlemeye yardımcı olmak" olarak belirtti. Avrupa Birliği'nde olmayıp vatandaşları vizeye ihtiyaç duymadan Schengen Bölgesine seyahat edebilen 60'tan fazla ülke bulunuyor.

Kurallar kimler için geçerli olacak?

Alınan kurallar aslında bir güvenlik önlemi. Bu kurallar AB ülkesinde sürekli (kalıcı) olarak yaşamayan ya da bir AB ülkesinde kalmak için vizeye ihtiyacı olmayan kişileri etkiliyor. İkinci evi olanların, turistlerin, geçici süreli işçilerin, arkadaşlarını ziyaret edenlerin ya da aile bireylerinin 26 üyeli Schengen bölgesine girerken bu kurala uyması gerekecek. Yeni ETIAS uygulaması, her ikisi de kısa süreli konaklamalar için kullanılan Avustralya ETA'sı (kısa süreli seyahat izni) ve ABD ESTA (seyahat onayı) vize muafiyetlerine benzetildi. Afrika, Asya ve Güney Amerikalıların çoğunluğu dahil olmak üzere, Schengen vizesine ihtiyaç duyanlar için daha önceki kuralın aynı kalacağını bildirmek isteriz.

2022 yılının hangi ayında yürürlüğe girecek?

Konuya ilişkin: Avrupa Komisyonu, uygulamanın Avrupa'ya seyahat eden insanlar üzerinde 'çok az bir etkisinin' olacağını belirtiyor. Avrupa'ya vizesiz seyahat hakkına sahip ziyaretçilerin, gelmeden önce 7 Euro tutarında (18 yaş altı ve 70 yaş üstü için ücretsiz) bir başvuru formu doldurması gerekecek. Bu form çevrimiçi ortamda doldurulacak. Biyometrik pasaport bilgileri ve seyahat detayları gerekiyor. Buna ek; bazı güvenlik sorularını gerektirecek formu doldurmanın sadece birkaç dakika süreceği belirtiliyor. Ziyaretçilerin bu formu doldururken herhangi bir internet kesintisi, teknik bir sorun yaşayabileceğinden, seyahatten en az 72 saat önce başvurmalarını tavsiye ediyoruz. 

Başvurular ne kadar geçerli olacak?

Alınan güvenlik önlemleri kapsamında istenen evraklar ve ödemeler için bir süre belirlendi. Başvurunuzu tamamlamanız öncelikli adım olacak. Başvuru onaylandıktan sonra üç yıl geçerli olacak. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için 0212 334 2828 numaralı hattan bizimle iletişime geçebilirsiniz. İhtiyacınız var ise: 2022 yılı Schengen vize ücretleri konulu içeriğimizi de okumanızı tavsiye ederiz.