• Anasayfa / 
  • Haberler / 
  • Genel / 
  • Otellerde Güvenli Turizm Sertifikası

Otellerde Güvenli Turizm Sertifikası

Güvenli Turizm Sertifikası Nedir?

Güvenli turizm sertifikası, tatilini Türkiye’de geçirecek olan seyahat severler ve Türk vatandaşları için temizlik ve güvenlik gibi konuları içeren önlemlerden oluşan bir sertifika programına verilen addır. Bu turizm sertifikası ulaşım, konaklama ve yeme-içme gibi çeşitli sektörlerde hizmet veren şirketlerin uygulaması gereken önemli bazı kuralları belirler. Ülkemizde uygulanan güvenli turizm sertifikasyon programı dünyadaki önemli örneklerden biridir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü program, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile bütün sektör paydaşlarının da katılımı ve ayrıca görüşleri alınarak hazırlanmıştır.Pandemi dönemi ile birlikte güvenli turizm sertifikası da ön plana çıktı. Güvenli turizm sertifikası, ülkemizde tatil yapmak isteyen misafirlerin ulaşım, konaklama, tesis çalışanlarının ve yolcuların sağlık durumuna dek geniş kapsamda önerilen tedbirleri barındırmaktadır. Güvenli turizm sertifikasının şartları, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Dolayısıyla konaklama ve yeme-içme alanları için belirlenmiş kriterler baz alınarak hijyen ve sağlık bakımından yapılan denetim sonucunda tesislere verilen bu belgeye, güvenli turizm sertifikası denilmektedir.

Bu yazımızda sizin için ilham verici bir içerik hazırladık. Siz de seyahatlerinizi planlarken uçak bileti almadan önce içeriğimizden faydalanabilirsiniz. Bu yazımızda, konu hakkında bilmeniz gerekenleri ve önemli noktaları sizler için araştırdık. Güvenli turizm sertifikasının nedir, nasıl alınır ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir gibi önemli konuyla ilgili merak ettiğiniz her detaya yazımızda yer verdik. Otellerde güvenli turizm sertifikası ile ilgili işinize çok yaracak pek çok önemli noktayı inceleyeceğiz. Eğer siz de güvenli turizm sertifikası içeriğine göz atmak istiyorsanız tüm sorularınızın cevaplarına yazımızdan ulaşabilirsiniz. Siz de uygun uçak bileti almadan önce yazımızı okuyabilirsiniz.  Merak ettiğiniz bütün detaylar yazımızda sizleri bekliyor.

Güvenli Turizm Sertifikası Nasıl Alınır?

Güvenli turizm sertifikasının denetimi, belgeyi vermeye yetkisi bulunan firmalar tarafından yapılmaktadır. Belgeyi alabilmek için yetkili kuruluşlarla iletişime geçip ve denetim alınması gerekmektedir. Gerçekleştirilen denetim sonucuna uygun bütün kurallar mevcutsa, oteller belgeyi üç gün içerisinde alabilir. Uygun bulunmayan yerlere ise, bu olumsuzlukların giderilmesi için üç gün süre verilmektedir bekleniyor. Söz konusu olumsuz durumların giderilmemesi halinde belge verilmiyor. Aynı zamanda mevcut belge varsa iptal ediliyor. 50 oda ve üzeri kapasiteli yerlerin, güvenli turizm sertifikası alma zorunluluğu bulunuyor. Bunun dışında tesisler gönüllü olarak belgeyi alabilir. Aylık gerçekleştirilen denetim dışında tesislere, gizli misafir denetimi yapılıyor. Sektöre ve firmanın büyüklüğüne bağlı değişen denetim zamanı, en fazla bir gün sürmektedir. Denetçi sayısı da firmanın büyüklüğüne göre değişiyor.

Güvenli Turizm Sertifikası İçin Kriterler

Güvenli turizm sertifikası tesislerin dikkat etmesi gereken bazı kriterler aşağıdaki gibidir;

  • Tesis bünyesinde hijyen standartlarını gerçekleştirmek için personel bulunması,
  • Tesisteki bütün departmanlar ve birimler için hijyen uygulamalarını kapsayan protokollerin hazırlanması,
  • Tüm protokolleri destekleyen düzenli izleme formları ve kontrol listelerinin oluşturulması,
  • Tesiste, onaylanmış alkol bazlı el antiseptiği kullanılması,
  • Tesis bünyesindeki ortak alanlara dezenfektan ünitesinin yerleştirilmesi,
  • Tesiste görevli çalışanlara plan ve protokoller konusunda temel eğitimler verilmesi ve sürecin planlanması,
  • Hijyenik ekipmanların kullanımı ile ilgili eğitimlerin verilmesi,
  • Hijyen uygulamalarına ait yazdırılabilir duvar şemalarının asılması ve en az üç dilde çevirisinin olması,
  • Tesis, misafirlerine hijyen konusunda alınan önlemler ve uymaları gereken kurallarla ilgili yazılı bilgi verilmesi,
  • Tesiste kullanılan tesisat ve donanımların bakım ve onarımının, düzenli şekilde ve uzman kişilere yaptırılması,
  • Havalandırma filtreleri düzenli olarak değiştirilerek mekânların havalandırılması,
  • Gıda güvenliği ve hijyeni için, tüm departman yöneticileri, önlemler ve süreçler hakkında değerlendirme toplantıları gerçekleştirmeli,
  • Tesisteki dükkanların hijyen kurallarına uymaları gerekir.

Seyahat planlarınızla ilgili tüm sorularınızı 0212 334 2828 numaralı hattımızı kullanarak bize danışabilirsiniz.

Sıkça sorulan sorular

Otellerde Güvenli Turizm Sertifikası Nedir?

Güvenli turizm sertifikası, tatilini Türkiye’de geçirecek olan seyahat severler ve Türk vatandaşları için temizlik ve güvenlik gibi konuları içeren önlemlerden oluşan bir sertifikadır.

Güvenli Turizm Sertifikası Ne İşe Yarar?

Bu turizm sertifikası ulaşım, konaklama ve yeme-içme gibi çeşitli sektörlerde hizmet veren şirketlerin uygulaması gereken önemli bazı kuralları belirler. 

Güvenli Turizm Sertifika Kriterleri

Güvenli turizm sertifikasının şartları, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Dolayısıyla konaklama ve yeme-içme alanları için belirlenmiş kriterler baz alınarak hijyen ve sağlık bakımından yapılan denetim sonucunda tesislere verilen bu belgeye, güvenli turizm sertifikası denilmektedir.