Deprem Sertifikalı Oteller

Deprem Sertifikalı Oteller Nedir?

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı F. Bağlıkaya, Turizm Bakanlığı tarafından yeme-içme sektöründeki işletmelere ve otellere depreme dayanıklı olduklarını gösteren bir deprem sertifikası verilmesinin gerekli olduğunu belirtti. Firuz Bağlıkaya, yurtdışındaki kişilerin eskiden yeni destinasyon var mı, sorusunun artık depreme yönelik değiştiğini söylemektedir. Tur operatörleri muhtemelen otellerin olası depreme dayanıklı olup olmadıklarını gösteren raporlar isteyecektir. Deprem sertifikalı oteller olmasının daha çok güven oluşturacağından bahsetmiştir.

Bunun yanı sıra turizm sektöründe tur acentaları, deprem sonrası yeni bir yol haritasının oluşturulmasını beklemektedir. Pandemide karşımıza çıkan Güvenli Turizm Sertifikası’na benzer otellerin ve yeme-içme yerlerinin, depreme dayanıklı olduğunu gösteren sistemin, deprem sertifikası, olması talep ediliyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı F. Bağlıkaya, yaptığı değerlendirmede, ‘’önerimiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, pandemide çıkardığı sertifika gibi benzer uygulama yönünde çalışma yapmasıdır. Depremde tehlike içermeyen otellerin sertifikalandırılacağı bir sisteme geçilmesini talep ediyoruz. Yurtdışındaki büyük tur operatörleri de büyük ihtimalle otellerin depreme dayanıklı olup olmadıklarına dair raporları isteyecek. Oteller sertifikalansın ki güven telkin edelim” açıklamasını yapmıştır.

F. Bağlıkaya, deprem sertifikasını, bu sistemi yerli ve yabancı turistler için yapılması gerektiğini düşünmektedir. ‘’Turist buraya gelmeye mecbur değil, İstanbul’a gelemezse Paris’e gider. İstanbul Havalimanı bu dönemde tıklım tıklım olurdu; şu an boş. Mart ayında turist sayısında bu anlamda ciddi bir düşüş olacağını düşünüyorum. Hiç kimse şu an tesislerinin, restoranlarının denetlenmesine hayır demez, zihnen bu işe hazırız. Bakanlık olmasa da kaymakamlıklar ve valilikler bazında da denetimler yapılabilir” önerisinde bulundu.

Acenta Kurtarma Eğitimi

F. Bağlıkaya, deprem sonrası TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) çatısı altında arama-kurtarma ve ayrıca ilk yardım eğitimi verdiklerini söyledi, ‘uzmanların bize söylediği depremde, ilk 8-10 saatin çok önemli olduğu. Her vatandaşın en azından destek gelene kadar bulundukları bölgelerde müdahalesi gerekiyor. Biz de Bölge Temsil Kurullarımızda arama kurtarma, ilk yardım eğitimi vermeye başlayacağız. 37 BTK başkanlığımızda bu eğitimi aldıracağız. On dört bin acentaya açık olacak.’

Bağlıkaya, bu seneki turistlerin, turizm gelirinin depremden etkilenmeyeceğini belirtti. Bağlıkaya ‘depremden en çok zarar gören alanlar ise kültür, gastronomi ve kongre turizmi olacak. İç turizmdeki kültür turlarının yarı yarıya etkileneceğini düşünüyoruz. Depremin hemen ardından rezervasyonlar durdu, mart ayıyla birlikte yavaş yavaş hızlanmaya başladı. Tatil turizminin bu anlamda çok etkileneceğini düşünmüyorum. Biz de yurtdışında çalışmalarımızı bu yıl Türkiye’ye pozitif ayrımcılık yapılması yönünde yürütüyoruz’  açıklamasında bulundu.

Detaylı bilgi ve diğer tüm sorularınız için 0212 334 2828 numaralı hattımızdan destek alabilirsiniz.