• Anasayfa / 
  • Haberler / 
  • Covid 19 / 
  • Covid 19: ABD Seyahat Kısıtlamaları

Covid 19: ABD Seyahat Kısıtlamaları

ABD VATANDAŞI OLAN VEYA DAİMİ OTURUM İZNİ BULUNAN VEYA GÖÇMEN STATÜDE BULUNAN YOLCULAR İÇİN UYGULAMALAR:

ABD vatandaşı olan veya daimi oturum izni bulunan veya göçmen statüde olan 2 yaş ve üzeri yolcularımız eğer full aşılanma kapsamında iseler, aşı sertifikaları ile birlikte uçuşlarının kalkış saatinden maksimum 3 takvim günü öncesinde numunesi alınmış negatif PCR (nükleik asit test) / antijen testi sonucunu veya iyileşme belgesi kapsamında uçuşlarından en geç 90 gün önce numunesi alınmış bir pozitif test sonucu ile birlikte lisanslı sağlık kuruluşu / resmi halk sağlığı kuruluşlarından seyahate uygun olduklarına dair imzalı bir dokümanı ibraz etmeleri gerekmektedir.

Eğer full aşılanma kapsamında değil iseler, uçuşlarının kalkış saatinden maksimum 1 takvim günü öncesinde numunesi alınmış negatif PCR (nükleik asit test) / antijen testi sonucunu veya iyileşme belgesi kapsamında uçuşlarından en geç 90 gün önce numunesi alınmış bir pozitif test sonucu ile birlikte lisanslı sağlık kuruluşu / resmi halk sağlığı kuruluşlarından seyahate uygun olduklarına dair imzalı bir dokümanı ibraz etmeleri gerekmektedir.

Bu kapsamdaki yolcuların ekteki beyan formunun 1 kısmını doldurmaları zorunlu ve yeterli olup, otorite tarafından ilgili yolcularımızın seyahatlerine ilişkin tavsiye ve gereklilikler https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/international-travel-during-covid19.html linkinde belirtilmiştir.


ABD VATANDAŞI OLMAYAN VEYA DAİMİ OTURUM İZNİ BULUNMAYAN VEYA GÖÇMEN STATÜDE BULUNMAYAN YOLCULARIMIZ İÇİN UYGULAMALAR:

1- ABD vatandaşlığı veya daimi oturum izni bulunmayan veya göçmen statüde olmayan yolcularımız, aşağıda belirtilen istisna kategorileri kapsamında değil iseler, seferlerimize kabul edilmeleri için seyahatlerinden önce ilk çıkış noktalarında ABD otoritelerine göre full aşılanma kapsamında olduklarını ibraz etmeleri gerekmektedir. Bu kapsamdaki yolcularımız full aşılanma kapsamında olduklarını ilk çıkış noktalarında ibraz edemiyorlar ise istasyon yetkililerimizce seferlerimize kesinlikle kabul edilmeyecektir. 

2- ABD otoritelerine göre full aşılanma kapsam &kriterleri ve kabul edilen aşı tipleri https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/proof-of-vaccination.html linkinde belirtilmekte olup, bu kapsamdaki 2 yaş ve üzeri yolcularımızın aşı sertifikaları ile birlikte uçuşlarının kalkış saatinden maksimum 3 takvim günü öncesinde numunesi alınmış negatif PCR (nükleik asit test)/ antijen testi sonucunu veya iyileşme belgesi kapsamında uçuşlarından en geç 90 gün önce numunesi alınmış bir pozitif test sonucu ile birlikte lisanslı sağlık kuruluşu/resmi halk sağlığı kuruluşlarından seyahate uygun olduklarına dair imzalı bir dokümanı ibraz etmeleri gerekmektedir. Hali hazırda uygulamada olan test geçerlilik kuralları aynen devam etmektedir.


3- Full Aşılanma Kapsamında Olmadan Seferlere Kabul Edilebilecek Yabancı Yolcular ve Bağlantılı Uygulamalar:

Full aşılanma kapsamında olmadan seyahat edebilecek ABD vatandaşlığı veya daimi oturum izni bulunmayan veya göçmen statüde olmayan yolcular aşağıda belirtilmekte olup, 2 yaş ve üzeri yolcularımızın ilk uçuşlarının kalkış saatinden maksimum 1 takvim günü öncesinde numunesi alınmış negatif PCR (nükleik asit test)/ antijen testi sonucunu veya iyileşme belgesi kapsamında uçuşlarından en geç 90 gün önce numunesi alınmış bir pozitif test sonucu ile birlikte lisanslı sağlık kuruluşu/resmi halk sağlığı kuruluşlarından seyahate uygun olduklarına dair imzalı bir dokümanı seyahatlerinden önce ibraz etmeleri gerekmektedir.

* 18 yaşın altındaki yolcular (2 ve 17 yaş arasında olup full aşılanmamış olan yolcuların, eğer beraberinde seyahat ettikleri ebeveyn & refakatçileri full aşılanmış ise, seferlerinden maksimum 3 gün önce düzenlenmiş bir negatif test sonucunu ilk çıkış noktalarında ibraz etmeleri yeterlidir. Eğer yolcu ebeveyn & refakatçi olmadan tek başına seyahat ediyorsa veya birlikte seyahat ettiği ebeveyn & refakatçiden herhangi biri full aşılanma kapsamında değilse, seferinden maksimum 1 takvim günü önce düzenlenmiş bir negatif test sonucunu ilk çıkış noktasında ibraz etmesi gerekmektedir. 2 yaş altındaki yolcularımızın test ibraz etmesine gerek yoktur. 2-17 yaş arası yolcular  için ebeveynleri veya refakatçileri beyan formunu doldurabilir.)

* Diplomatik veya resmi yabancı hükümet seyahatinde olan kişiler

* COVID-19 aşısı almak için belgelenmiş tıbbi karşı endikasyonları olan kişiler. (Detaylı bilgiye https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/proof-of-vaccination.html linki üzerinden FAQ kısmı bölümünden ulaşabilirsiniz.)

* Covid-19 aşı denemelerinde yer alan kişiler. ( Detaylı bilgi için tıklayınız.)

* İnsani yardım veya acil durum istisnası yayınlanmış kişiler

* Sınırlı COVID-19 aşısı bulunan yabancı bir ülke vatandaşı olan ve geçerli vizeleri [B-1 (ticari) veya B-2 (turizm) vizeleri hariç] bulunan kişiler (Detaylı bilgi için tıklayınız.)

* ABD Silahlı Kuvvetleri mensupları veya eşleri veya 18 yaşından küçük çocukları,

* C-1 ve D göçmen olmayan vize ile seyahat eden denizci yolcular,

* Secretary of State, Secretary of Transportation veya Secretary of Homeland Security tarafından belirlenen, girişi ulusal çıkarlara uygun belirlenmiş kişiler.

Bu kapsamdaki yolcularımızın yukarıda listelenen istisnalardan birine dayalı olarak COVID-19'a karşı tam aşı olma zorunluluğundan muaf olduklarını seyahatlerinden önce istasyon yetkililerine kanıtlamaları ve ekteki beyan formu üzerindeki yönlendirmelere göre aşağıdaki konuları beyan etmeleri gerekebilecektir.

* Son 90 gün içinde COVID-19'u atlattıklarına dair iyileşme belgeleri yoksa, Amerika Birleşik Devletleri'ne vardıktan 3-5 gün sonra bir COVID-19 viral testi ile test edilecekleri,

* Son 90 gün içinde COVID-19'dan iyileştiğinize dair belgeleri yoksa, varış sonrası viral testin test sonucu negatif olsa bile tam 7 gün boyunca kendilerini karantinaya alacakları,

* Varış sonrası testin sonucu pozitif çıkarsa veya COVID-19 semptomları gelişirse kendilerini self izolasyona alacakları. 

Bu kapsamdaki yolcularımız Amerika Birleşik Devletleri'nde 60 günden daha uzun süre kalmayı planlıyorsa, ekteki beyan formu üzerindeki yönlendirmelere göre aşağıdaki konuları beyan etmeleri gerekebilecektir. 

* COVID-19'a karşı aşı olmayı kabul ettikleri,

* Amerika Birleşik Devletleri'ne vardıktan sonraki 60 gün içinde veya (çocuklar için) aşı olmak için çok küçük olmadıkları sürece, tıbbi olarak uygun olan en kısa sürede COVID-19'a karşı tam aşı olmayı organize ettikleri. 

Başkanlık bildirisi ve daha detaylı bilgilendirmelere ekteki ''Proclamation ve detailed info'' isimli doküman üzerinden ulaşabilirsiniz.

Önemli Notlar:

* Tüm yolcuların ekteki güncellenmiş beyan formunu ilk çıkış noktasında seyahatlerinden önce doldurarak imzalayıp istasyon yetkililerine teslim etmeleri, bu formların ilk çıkış istasyonlarınca dijital ortamda 2 sene boyunca saklanması gerekmektedir. Formdaki Section 1 kısmı tüm yolcularımızca, Section 2 kısmı ABD vatandaşlığı olmayan & daimi oturum izni bulunmayan veya göçmen statüde olmayan yolcularımız tarafından formda belirtilen yönlendirmeler takip edilerek doldurulup imzalanacaktır. 2-17 yaş arası yolcular  için ebeveynleri veya refakatçileri beyan formunu doldurabilir. Yaşlılık veya fiziki & mental engeller kaynaklı sorunlar nedeniyle formu dolduramayan yolcular için refakatçi yolcuları formu doldurabilir.

* Çin Halk Cumhuriyeti, İran, Şengen ülkeleri, Birleşik Krallık, İrlanda Cumhuriyeti, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Afrika, Brezilya ve Hindistan'da bulunan yolculara hali hazırda uygulanmakta olan ABD'ye seyahat yasağı sona erecek olup, bu yolcular için genel uygulama uygulanacaktır.


6 Aralık'ta Yayınlanan ABD Seyahat Güncellemeleri

Yayınlanan resmi bildirime göre 06 Aralık 2021-05:01 GMT ve sonrasında kalkacak uçuşlar için Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat eden 2 yaş ve üzeri tüm yolcular, uyruklarına veya aşı durumlarına bakılmaksızın, ilk çıkış noktasından 1 takvim gün içerisinde kalkış öncesi numunesi alınmış negatif COVID-19 test kanıtı ibraz etmelidir.Diğer tüm uygulamalar ve regülasyonlar bir önceki (02 Kasım 2021 gönderilen) duyuruda belirtildiği gibi aynen devam etmektedir.

İlgili yolcularımızın seyahatlerine ilişkin Covid-19 test çeşitleri, muaf yolcu detayları ve diğer tüm güncel gereklilikler aşağıdaki linkte belirtilmiştir.

https://www.cdc.gov/quarantine/pdf/Amended-Global-Testing-Order_12-02-2021-p.pdf

Kabul Edilen Test Çeşitleri;

-Antijen test

-Nucleic acid amplification test (NAAT).

-Tüm RT testleri (PCR , LAMP, TMA, NEAR, HDA)

Kabul edilen testler ve sık sorulan sorular için;

https://www.cdc.gov/quarantine/fr-airline-faqs.html